You are here

Ole koutsi -kampanja

Ole koutsi, älä välitä alkoholia alaikäiselle

 

Alaikäiset nuoret saavat alkoholia ensisijaisesti täysi-ikäisiltä ystäviltään, sisaruksiltaan tai vanhemmiltaan*. Myös tuntemattomia aikuisia voidaan pyytää ostamaan alkoholia alaikäisen puolesta. Ole koutsi, älä pelikaveri -kampanjalla muistutetaan, että vastuullinen aikuinen ei välitä alkoholia alaikäisille. Onhan se myös Suomen lain mukaan kiellettyä. Ole koutsi, älä pelikaveri -kampanjan puhemiehenä toimii jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen, joka kertoo painavaa asiaa muun muassa kampanjaa koskevissa videoissa.

– Se on kuulkaa sillä tavalla, että aikuisten tehtävä on olla jämptejä eikä välittää alkoholia alaikäisille. Pidetään peli selvänä junnuille – se on sitä aitoa välittämistä, Jukka Jalonen kertoo Ole koutsi, älä pelikaveri -kampanjan verkkosivuilla osoitteessa www.olekoutsi.fi.

 

Ikärajavalvonta on osa kaupan vastuullista toimintaa

Ikärajavalvonta ja välittämisepäilyihin puuttuminen ovat myös osa kaupan vastuullista toimintaa. Laki velvoittaa kauppaa varmistamaan, ettei alkoholijuomia myydä alaikäisille. Alkoholin myynnin lisäksi myös alkoholin välittäminen alaikäiselle on laissa kielletty ja rangaistava teko. Kauppa ei siis voi myydä alkoholijuomaa täysi-ikäisellekään asiakkaalle, jos myyjällä on syytä epäillä alkoholin päätyvän edelleen alaikäisen käyttöön.

Nuorten kohtelu on tasapuolista kaupassa alkoholia tai tupakkatuotteita ostettaessa. Ikää ei voi tietää, eikä sitä ole aina helppo arvioida. Siksi Tokmannilla on lähes kaikkien Suomen päivittäistavarakauppojen tavoin käytössä ohjeistus, jonka mukaisesti henkilökunta tarkastaa alkoholia tai tupakkatuotteita ostavan asiakkaan iän, jos tämä vaikuttaa alle 30-vuotiaalta.

 

Mitä laki sanoo alkoholijuomien ja tupakkatuotteiden myymisestä?

Alkoholi- ja tupakkalakien mukaan alkoholijuomia, tupakkaa tai tupakointivälineitä eli esimerkiksi savupapereita, filttereitä ja sytyttimiä ei saa myydä alle 18-vuotiaille. Kauppa on velvollinen varmistamaan, ettei täysi-ikäisyyttä edellyttäviä tuotteita päädy alle 18-vuotiaille. Päivittäistavarakaupoissa iän voi todistaa poliisin myöntämällä kuvallisella henkilökortilla, passilla, muukalaispassilla, ajokortilla ja mopokortilla. Jos asiakas ei pyydettäessä voi todistaa ikäänsä, kauppa ei voi myydä tuotetta. Yhtenäinen toimintatapa sujuvoittaa asiointia ja auttaa kauppaa varmistamaan, ettei alkoholi- tai tupakkatuotteita myydä alaikäisille.

 

*THL: Nuorten päihteiden käyttö Suomessa 1995–2015

Lue lisää Ole koutsi, älä pelikaveri -kampanjasta sivuilta www.olekoutsi.fi.